Přichází z Montrealu spása? Těžko!

11. 05. 2013 9:20:54
Tomáš Plekanec posílí českou reprezentaci! Tuhle zprávu by těžko přehlédnul i člověk, který o hokeji vůbec nic neví. Všechna média jsou tentokrát naprosto zajedno, titulky palcové, nadšení všeobecné.

Musím bohužel říct, že ho nesdílím. Podobným způsobem jsme se upínali k posilám z NHL, které teď většina hokejového národa zatracuje a v průběhu utkání se Slovinskem je dokonce chtěli nechat jít ze šampionátu pěšky. A to Tlustý nebo Voráček rozhodně měli aktuálně lepší formu, než Plekanec, a především stříleli jeden gól za druhým.

Teď slušně řečeno tápou a třeba Vrbata je snad naším vůbec nejslabším útočníkem na šampionátu. Nechci na tomhle místě řešit proč, příčin je pochopitelně hodně. Navíc Plekanec dlouhodobě hraje s bolavým tříslem a jeho náladu rozhodně nevylepšilo ani překvapivé vyřazení Montrealu, který měl určitě vyšší cíle. Proto také při rozhovoru v televizi nevypadal ani trochu nadšeně z představy, že by mohl přijet na MS. Jeho vyjádření bylo hodně rezervované, po chuti pomoci topícímu se nároďáku ani stopa.

Trenér Hadamczik tvrdí, že mužstvu chybí vůdce, a o to víc Plekance vyhlíží. O tom, že jinak nadějně složené mužstvo postrádá vůdčí osobnost jsem tu psal už před šampionátem, takže není důvod v tomhle bodu s trenérem nesouhlasit. Problém ale je, že vytouženým vůdcem není ani Plekanec. Pokud si dobře pamatuji jeho vystoupení v reprezentaci, tak v okamžicích, kdy to mužstvu nešlo, byl Plekanec jedním z prvních, který upadal do melancholie – a bohužel taky do sotva průměrných výkonů. Nikdy nebyl tím, kdo vybudí ostatní, dokáže je vyhecovat nebo i seřvat, když bude potřeba. V zápase s Norskem navíc bude proti němu stát časový posun a velké kluziště.

Kromě toho se klidně může stát, že už v tomhle zápase o nic nepůjde. A nejsou k tomu potřeba ani příliš senzační výsledky. Obávat se, že prohrajeme s Kanadou, asi není při současném rozložení mužstva nijak zvlášť pesimistické. Také výhra Norska nad Běloruskem by nebyla vůbec žádnou senzací. Pak už je stačí, aby Norové překvapili a porazili Švýcary, kteří těžko budou vyhrávat jeden zápas za druhým celý šampionát. Pokud se tyhle tři výsledky sejdou, nepomůže nám už ani případná výhra nad Norskem a Plekanec už přijede „k hotovému“.

Je pochopitelné, že při tak mizerně rozehraném šampionátu Hadamczik sáhnul po posile, která se nabízela – na jeho místě bych to přes to, co jsem právě napsal, udělal samozřejmě taky. A kdo ví, třeba se po zápase se Slovinskem naši konečně odrazí ode dna (horši už to fakt být nemůže) a porazí i bez Plekance Kanadu.

Jenže pokud má opravdu nastat vytoužený zvrat, nesmíme se k příjezdu jednoho hráče upínat jako ke spáse. Musí to být jen jedna z mnoha kapek, které by se snad pořád ještě mohly spojit v proud, který otočí kolem vývoje tohoto šampionátu v náš prospěch. V každém případě to bude pořádná fuška a jen Plekanec sám to rozhodně nedokáže.

Autor: Václav Vileta | sobota 11.5.2013 9:20 | karma článku: 7.53 | přečteno: 320x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 330 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 650
Bývalý novinář, šťastný otec a manžel,tloustnoucí sportovec, milovník přírody, Jana Wericha, historie, turistiky a kultury, která stojí za to... Kamarádů řízením osudu ubylo, chuti podělit se o své názory s ostatními ne. Takže prosím laskavého čtenáře, kterého můj blog nezaujme - berte ho jako moji terapii.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...