Doba ledová, totální zatmění a jiné úkazy

6. 05. 2013 14:40:24
Tak ruští vědci přišli na to, že se blíží taková menší doba ledová. Slunce podle jejich pozorování směřuje ke zhruba dvousetletému cyklu, kdy jeho aktivita o něco poklesne, což se pochopitelně projeví i na počasí na Zemi.

Ještě ani nestačili jiní vědci tuhle teorii vyvrátit, upřesnit či na ni jakkoliv reagovat (jak už to ve vědeckém světě bývá), a už se množí hlasy, které z téhle informace vyvozují závěry, nad kterými zůstává rozum stát. „Že prej globální oteplení! Ochlazovat se bude!! Aspoň vidíte, paní, jak ti ekologové kecají. Ten Klaus měl nakonec pravdu!“

Ale neměl. Pravidelné cykly sluneční aktivity jsou něčím naprosto přirozeným stejně jako třeba vliv Golfského proudu na počasí v Evropě. Tyhle jevy začaly fungovat miliony let před tím, než se náš první prapředek postavil na zadní a začal si myslet, že je pánem přírody. A budou tu i dlouho po našem posledním potomkovi.

Globální oteplování je výsledkem lidské činnosti a nemá s žádnými pravidelnými přírodními cykly nic společného. Jak můžu něco takového tvrdit, když meteorologická pozorování, o která se můžeme skutečně opřít, jsou stará maximálně několik staletí? Počasí na zemi se přece mění neustále – co taková doba ledová, to už tu přece několikrát bylo. Tak proč by se teď nemohly rozpouštět ledovce, stoupat hladina moře, růst průměrná teplota...

Může. Pochopitelně se tohle vše může dít právě teď i bez zásahu člověka. Vždyť už se podařilo prokázat podobné kuriozity, jako koryta původních řek uprostřed dnešních pouští. Život na Zemi se zkrátka mění neustále. Ale pokud si z dějepisu pamatujete, všechny tyhle procesy trvají miliony let. Spíše desítky milionů. Zatímco projevy globálního oteplování se pohybují úplně maximálně v řádech desítek let. To opravdu není přirozený proces, ale výsledek působení člověka na téhle planetě. A jestli ruským vědcům jejich výpočty vyjdou a slunce skutečně zmenší na nějaký čas svoji aktivitu, pak to následky globálního oteplování pouze shodou okolností zmenší

Ale zdá se mi, že je naprosto zbytečné přít se o to, zda nějaké globální oteplování existuje a jak moc je dílem přírody či člověka. Spoušť, kterou po sobě člověk na téhle planetě nechává, není potřeba dokazovat, stačí se jen trochu dívat. Kyselé deště, antibiotika a saponáty ve vodě, odkud je neumí dostat ani nejmodernější čističky, smog ve městech jakmile nastane jen trochu inverzní charakter počasí....

Ale ani tyhle argumenty nejsou potřeba, aby člověk pochopil, jak moc hloupě se chová. Stačí se podívat na odpadky v příkopech kolem silnic či ledničku vyvezenou na okraj lesa. Nevím, jestli mám rád přírodu víc než ostatní – tomu se mi prostě nechce věřit. Nejsem žádný ekologický aktivista, mám rád pokrok a pohodlí. Ale při pohledu na podobné věci zkrátka zuřím a dal bych ruku do ohně za to, že dobrák, který se takhle zbavil svého problému s odpadem, netrpěl „omezenou sluneční aktivitou“, ale přímo zatměním mozku. Nebo už nehodlá dál na Zemi žít...?

Konec konců o tuhle planetu strach nemám. Člověk nemá a dlouho nebude mít prostředky, jak ji opravdu ovládnout a naštěstí ani jak ji zničit. Dokonce ani atomová válka by neznamenala konec planety – jen zánik lidstva. Planetě by to možná trvalo stovky tisíc či miliony let, než by zahladila všechny známky po našem šílení. Jenže co je to milion let z pohledu planety?

Strach mám jen o člověka. Ne o lidstvo – pořád se mi zdá, že v tomhle slově se jeden člověk tak nějak ztrácí. Mám strach, že ve jménu pokroku lidstva se napáchají věci, kterých člověk bude litovat, až si uvědomí, že je neumí vrátit zpátky.

A tak doufám, že podobná zatmění mozku bude mít čím dál méně lidí. V opačném případě totiž tak dlouho budeme odmítat brát ohled na životní prostředí se zdůvodněním, že se přece nebudeme vracet někam zpátky na stromy, až si tu svoji větev pod sebou prostě podřízneme.

Autor: Václav Vileta | pondělí 6.5.2013 14:40 | karma článku: 7.82 | přečteno: 463x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6057 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 8 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 650
Bývalý novinář, šťastný otec a manžel,tloustnoucí sportovec, milovník přírody, Jana Wericha, historie, turistiky a kultury, která stojí za to... Kamarádů řízením osudu ubylo, chuti podělit se o své názory s ostatními ne. Takže prosím laskavého čtenáře, kterého můj blog nezaujme - berte ho jako moji terapii.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...